10 saker for, 10 saker mot, 10 støttesaker for Frogn MDG

Nordre Holter

Vil du i vite mer om våre standpunkt i periodene vi har sittet i kommunestyret? Under kan du finne 10 saker vi har stemt for, 10 saker vi har støttet, og 10 saker vi har stemt mot i Frogn kommunestyre. Hvis du ønsker å lese mere, kan du gå til vårt lokalpolitiske regnskap for hvert år som viser hva vi som parti har foretatt oss i alle de møtene der vi har vært representert (2023 og 2022 er ennå under oppdatering).

12. august, 2023

10 saker MDG har fremmet eller vært pådriver for  i Frogn kommunestyre

  1. Økt trafikksikkerhet i Gamle Drøbak. Interpellasjon om forsøksordninger med periodiske stengninger av Torggata og andre gateløp i Gamle Drøbak. Interpellasjonen er en videreføring av forslag fra 2021 og helt tilbake til 2016 om enveiskjøringer og innsnevringer i Gamle Drøbak, samt trafikktellinger og spørreundersøkelser blant tilreisende.
    Innsendt 26. juli. Forventes behandlet 4/9-2023.
  2. Bedre vern av granskogen i Frogn. Interpellasjon om utredninger av ny praktisering av regelverk rundt meldeplikt for hogst, regulering av skogsbilveier og alternative hogstmetoder.
    Behandlet 19/6-2023. Utfall: Ingen oppfølging.
  3. Solcellepanel på offentlige bygg. Interpellasjon om installering av solcellepaneler – spesielt rettet mot idretts- og skolebygningene på Seiersten.
    Behandlet 31/10-2022. Utfall: Ingen oppfølging.
  4. Avklaring omkring frivillige lag og foreningers adgang til å gjennomføre arrangementer i Badeparken. Interpellasjon om stor pågang og restriksjoner på adgang til å gjennomføre lukka arrangementer med skjenkebevilling i Badeparken.
    Behandlet 20/6-2022. Utfall: Presisering av at frivillige lag og foreninger ikke trenger å søke på linje med arrangører av lukka arrangementer.
  5. Satsing på å unngå utenforskap. Interpellasjon om bedre samarbeid med sterk og konkret i samarbeid mellom administrasjonen og frivillige lag og foreninger.
    Behandlet 22/3-2023. Utfall: Ingen oppfølging.
  6. Bedre skilting om båndtvang og utvidet båndtvang på Håøya. Interpellasjon høsten 20x for å styrke velferden til geitene som vedlikeholder kulturlandskapet på øya.
    Utfall: Ny kommunal retningslinje har vært på høring. Saken ventes behandlet høsten 2023.
  7. Miljøtiltak på kunstgressbanene i Frogn. Interpellasjon om forvaltningsregimet og med en rekke spørsmål knyttet til flytting av gammelt kunstgress fra Seiersten til Folkvang. Interpellasjonen er en oppfølging av en rekke kritiske spørsmål og forslag fra MDG i perioden 2016-2019.
    Behandlet 15/6-2020. Utfall: Ingen oppfølging.
  8. En rekke verbalforslag til handlingsprogrammene for perioden 2020-2023:
    • Plan for prioriteringer av arbeidet med reduksjon av klimagassutslipp og energieffektivisering. Forslag for 2020. Vedtatt gjennom 7-parts-samarbeidet.
    • Intern prioritering av ressurser l fordel for energiledelse og energiøkonomisering.Forslag for 2020. Vedtatt gjennom 7-parts-samarbeidet.
    • Kartlegging av grønne lunger, 100- meters skoger og nærnatur, inkludert områder i strandsonen i Frogn. Forslag 2021. Vedtatt gjennom 7-parts-samarbeidet.
    • Ombruk og redesign som del av kommunens satsning på sirkulærøkonomi. Forslag 2021. Vedtatt gjennom 7-parts-samarbeidet.
    • Vurdering om krav til klimaregnskap for større byggesaker. Forslag 2021. Vedtatt gjennom 7-parts-samarbeidet.
    • Omprioritering av stillingsressurser for oppfølging av klima- og energiplanen inkl. klimabudsjettet. Forslag for 2021. Vedtatt gjennom 7-parts-samarbeidet. Forslag for 2022. Vedtatt gjennom 7-parts-samarbeidet.
    • Innføre en porteføljestyringsmodell for større investeringer. Forslag 2021. Vedtatt gjennom 7-parts-samarbeidet.
    • Øke ambisjonene av miljøvekting i kommunens offentlige innkjøp. Forslag 2021. Vedtatt gjennom 7-parts-samarbeidet.
    • Grønt perspektiv (mer gjenbruk og mindre energibruk) i IKT-innkjøp. Forslag for 2022. Vedtatt gjennom 7-parts-samarbeidet.
    • Tilrettelegge for urbant landbruk gjennom kartlegging av ledige arealer og informasjon til innbyggere som ønsker å utvikle parsellhager og andelslag. Forslag for 2022. Vedtatt gjennom 7-parts-samarbeidet.
    • Masseforvaltningsplan (sprengstein og grus fra nye veiforbindelser) etter mal for tilsvarende plan i Bærum kommune. Forslag for 2023. Vedtatt gjennom 7-parts-
      samarbeidet.
    • Utvikle et nytt klimagassregnskap for egne utslipp og utslipp fra arealbruk og arealbruksendringer som supplement til det nåværende regnskapet. Forslag for 2023. Ikke vedtatt.
    • Rydde i tiltaksbanken for klima- og energitiltak med sikte på bedre målstyring.Forslag for 2023. Ikke vedtatt.
    • Intensivere arbeidet med å søke ekstern finansering av klimatiltak og sterkere samarbeid med nabokommunene omkring dette. Forslag for 2023. Ikke vedtatt.
    • Utrede lokal avgift på klimagassutslipp fra internasjonal skipstrafikk i Oslofjorden som er unntatt avgifter og kvoteordninger for utslipp av klimagasser. Utslippet er betydelig lokalt, regionalt og internasjonalt uten at nasjonale og internasjonale instanser klarer å innføre effektive avgifter og kvoteordninger. Forslag for 2023. Ikke
      vedtatt.
  9. En rekke forslag til byutvklingsplanen for Ullerud, Seiersten og Dyrløkke
    • Hindre at utbygging av Osloveien 37 legges inn i områdeplanen for Dyrløkke, Ullerud og Seiersten. Behandlet 5/12-2022. Falt.
    • Hindre at utbygging av parkeringsplasser innenfor idrettsområdet på Ullerud legges inn i områdeplanen for Dyrløkke, Ullerud og Seiersten. Behandlet 5/12-2022. Falt.
    • Kreve at takflater som ikke benyttes til terrasser skal være grønne eller brukes til energiproduksjon. Behandlet 20/6-2022. Falt.
    • Bevare fulldyrket jordbruksareal på Holter. Behandlet 20/6–2022. Falt.
    • Krav om illustrasjoner og visualiseringer gjennom digitale 3D-modeller. Behandlet 20/6–2022. Falt.
  10. En rekke forslag til kommuneplanens arealdel.
    • Generelt byggeforbud i strandsonen fra Skiphelle til Sprostranda og fra Nordstranda til Gylteholmen. Behandlet 20/6-2023. Falt.
    • Det tillates oppført kun én frittliggende sekundærbygning med BYA på inntil 30 m². Fellesforslag Ap, SV og MDG. Behandlet 20/6-2023. Falt.
    • Bevaring av grøntområde på Kopås fra Sagajordet og på kollen langs Sagajordet.
    • Stoppe videre planer med ny havn og parkeringsløsning på Husvik der Forsvarsbygg i dag har veteranhus. Behandlet 20/6-2023. Falt.
    • Stoppe videre planer for utvidet privat småbåthavn i sjøen på Husvikholmen der seilforeningen i dag driver trening og introduksjonskurs. Behandlet 20/6-2023. Falt.

10 saker MDG har støttet i Frogn kommunestyre

  1. Forslag fra AP om fremtidig utnyttelse av kommunens eiendommer i Råkeløkkveien. «Rådmannen vurderer dialog med eiere av tilstøtende eiendommer om samordnet utvikling av nye bygninger og eventuelt parkeringsanlegg under Råkeløkka, Essotomta og Osloveien. Dialogen må legge vekt på vurderinger lagt til grunn i verneplanen…». Vedtatt 12/10-2020.
  2. Forslag fra SV om at det ikke skal tillates store arrangementer i Kirkeparken. Det skal snarere utredes alternative lokaliseringer for større arrangementer som f.eks. Bankløkka, Sjøtorget, Gjestehavnen, Seiersten Skanse eller Seiersten stadion. Vedtatt 31.10.2022. MDG har likelydende
    forslag omkring sceneområdet 28/03-2022.
  3. Verbalforslag fra AP om arealnøytralitet som styringsprinsipp i arealforvaltningen. Forslag til handlingsprogrammet for 2022. Vedtatt gjennom 7-parts-samarbeidet.
  4. Opprinnelig fellesforslag omkring ny skolestruktur i samarbeid med 7 partier: «Det skal ikke bygges en ny skole i Frogn … I dagens situasjon, med tilgjengelig kunnskapsgrunnlag, skal det ikke legges ned en barneskole. Rådmannen jobber videre med å se på alle andre mulige grep for å omfordele ressurser … kommune skal ha én ungdomsskole … Seiersten skal utvikles og styrkes som Frogns ungdomsskole…Det settes i gang et arbeid for å se på optimalisering av arealbruk i skolebygningene. Det skal utredes og foreslås konkrete muligheter for å samle funksjoner slik at arealene utnyttes mest mulig effektivt og frigjør driftsmidler til skolen … For å sikre at skolearealer benyttes mest mulig effektivt skal rådmannen, ved neste gangs behandling, komme
    med en vurdering om behov for jevnlig justering av skolekretser».
  5. Kommuneplanens arealdel i samarbeid med 6 partier:
    • Innføre byggeforbud i 100-meters beltet i hele kystsonen. Forslaget innebar generelt byggeforbud i strandsonen fra Skiphelle til Sprostranda og fra Sundbrygga til Gylteholmen Verbalvedtak opprinnelig fremstilt av AP.. Fellesforslag Ap, SV og MDG. Behandlet 20/6-2023. Falt.
    • Det tillates oppført kun én fritidsbolig/boenhet pr. eiendom og maksimalt tillatt bruksareal (BRA) for fritidsboligen er 90 m². Fellesforslag Ap, SV og MDG. Verbalvedtak opprinnelig fremstilt av AP. Behandlet 20/6-2023. Falt.
  6. Tilleggsforslag fra Venstre til sak om prosjektering og totalbevilgning 7/2-2022 i handlingsprogrammet. «Ved fremleggelse av porteføljestyringsmodell som beskrevet i vedtatt verbalforslag 7 i HP 2022-2025 skal det fremlegges et oppsett med styringstall som angir hvor stor del av antatt byggekostnad som skal brukes til prosjektering i prosjektenes ulike faser. Det skal fremgå hvilke økonomiske rammer som fastsettes for innledende utredninger som tildeles konsulenter med rammeavtaler. Vedtatt.
  7. Forslag fra SV omkring vold i skolen. Oppfølging av kvalitetsmelding i skolen 8/2-2021: «Kommunestyret ber rådmannen fremme sak til Hovedutvalget for oppvekst og kultur med tema vold i skolen. Spesielt med tanke på en vurdering av behov for kartlegging av omfanget av vold og behov for økt kompetanse hos ansatte i Frognskolen».
  8. Forslag fra SV og Forslag fra AP om tett oppfølging av arbeidet med tidlig innsats i Frognskolen i tråd med faglige anbefalinger. 30/3-2022.
  9. Forslag fra AP ang. verneplan Gamle Drøbak: «Kommunestyret ber rådmannen om å følge opp og gjennomføre tiltak for å åpne for allmenn ferdsel og skilte langs historiske stier og smett og til badeplasser etter områdeplanens § 5.1.2.g. Vedtatt 22/3-2021.
  10. Forslag fra SV om parkering 14/6-2021:
    • Bankløkka, Sjøtorget og parkering sør for Badehusgata kan benyttes som beboerparkering utenom sommersesongen og i tidsintervallet 20.00 – 08.00 hele året
    • Sanntids opplysningstavle ved innkjøringen til Bankløkka.

10 saker MDG har stemt mot i Frogn kommunestyre

  1. «Mot forslag fra Høyre om utvikling og drift av Sagajordet til et nytt idrettsanlegg med multisportdekke om sommeren og kunstis om vinteren». Fellesforslag SP, SV og MDG.» 20/6-
    2022. Forslaget vil på sikt føre til store driftskostnader for Frogn kommune. Sagajordet har heller ikke et egnet lokalt klima for drift av kunstisbaner.
  2. Områderegulering for Dyrløkke, Ullerud, Seiersten – Byutviklingsplanen. Mot Osloveien 37 og mot parkering på Ullerudbanene. 22/6-2022, 5/12-2022 og 27/3-2023. Vi trenger alle grønne lunger vi kan bevare i kanten mellom Gamle Drøbak og den nye byen på Seiersten og Ullerud.
  3. Mot forslag fra Venstre og Høyre om at «I boligstrøk og lignende hvor spredningsfaren er liten, er det tilstrekkelig at kommunens brannvesen disponerer passende tankbil». Se sak 12/09-2022 og 27/3-2023. Interpellasjon Høyre 15/6-2021. Fortetting av boligområder må skje med fokus på trafikksikkerhet, brannsikkerhet og bevaring av grønne lunger.
  4. Mot områdeplanen for å bygge ned Kolstad 2/11-2020 som vil føre til store tap av natur, klimagassutslipp og økt trafikk. Boligbyggingen bør konsentreres til Ullerud og Dyrløkke.
  5. Mot en rekke forslag fra Høyre omkring Områdeplanen Gamle Drøbak som vil utvanne grunnlaget for verneplanen og åpne for en lang rekke søknader om dispensasjoner. 22/3-
    2021.
  6. Mot forslaget fra SV om å stoppe videre arbeid med Skolestruktur. 9/5-2022. Vedtaket betyr at administrasjonen ikke skal vurdere alternativer til dagens skolestruktur.
  7. Mot Venstre og Høyres forslag om gratis parkering to timer i Drøbak sentrum. 27/1-2022. Dette har bidratt til veldig stor vekst i biltrafikken på de mest travle sommerdagene.
  8. Mot Høyres forslag om å fjerne eiendomsskatt i handlingsplanen 2022 og 2023. Uten eiendomsskatt hadde vi ikke klart å nedbetale den veldig høye gjelden i Frogn kommune.
  9. Mot Høyres mange forslag til kulturminneplanen og kommuneplanens arealdel om å fjerne hensynssoner i jordbrukslandskapet, hytteområdene og grønne lunger. Forslagene ville sterkt svekke vernet av jordbrukslandskapet i Frognmarka og åpne for nye byggetillatelser uten regulering eller forbud i strandsonen mellom Skiphelle og Gylte. Ble ikke vedtatt 19/6-2023. Vi stemte også mot etablering av nytt boligområde mellom Oslofjordtunellen og Høiås.
  10. Mot stor utvikling av sceneområdet i Badeparken og flere lukkede arrangementer senest 27/3- 2023 og 22/10-2022. 30/3-2020.