I media: Det tunge ansvaret

Frogn kommunes økonomiske situasjon har forandret seg fra svært god til svært dårlig på bare seks år. Kommunestyret må ta ansvar for å bygge opp en kommune som tåler fremtidens krav til god kommuneøkonomi. Frogn MDGs representant i Formannskapet, Henrik Mathiesen, argumenterer i leserinnlegg i AMTA for at veien videre krever vanskelige valg av politikerne.

 

Les leserinnlegget i AMTA her: Det tunge ansvaret

 

1. oktober, 2020

Frogn kommunes økonomiske situasjon har forandret seg fra svært god til svært dårlig på bare seks år. Kommunestyret må ta ansvar for å bygge opp en kommune som tåler fremtidens krav til god kommuneøkonomi. Det politiske ordskiftet denne høsten har dessverre vist at Høyre, Frp og Pp ikke virker villige til dette.

Høyre tar opplagt populære standpunkt. Ingen kutt i den offentlige tjenesteytingen. Mer penger på vedlikehold av kommunale bygg. Flere omsorgsboliger og ny teknologi for kommunal tjenesteyting. Mest sannsynlig heller ikke noen utredning om eiendomsskatt.

Problemet er bare at Frogn kommune står i en akutt vanskelig økonomisk situasjon. I 2019 gikk Frogn kommune med underskudd rundt 25 millioner kroner, som utgjorde rundt 3 % av driftsbudsjettet. Noe av det samme vil skje i 2020. Staten krever at kommuner skal gå med overskudd på rundt 2 % årlig.

Høyres standardsvar har lenge vært at større fart i boligbyggingen løser Frogn kommunes økonomiske problem. Men befolkningsvekst er ikke noe svar på en anstrengt kommuneøkonomi. For det første er det en antagelse med betydelig risiko, og for det andre tyder en lang rekke rapporter og utredninger på at økningen i frie inntekter som følge av boligbygging blir spist opp av tilsvarende økning i utgifter til tjenesteyting og infrastruktur. Digitalisering og teknologi gir i beste fall mer for samme innsats, og bedre brukertilfredshet og kvalitet. Det innebærer imidlertid i liten grad til kutt i lønnskostnader i kommunal sektor.

Frogn kommunes hovedproblem er dessverre Bølgen. MDG og flere andre partier var mot prosjektet, men vi er åpenbart nødt til å forholde oss til problemet. Frogn kommune har måttet støtte driften med nærmere 20 millioner kroner årlig. Det vanskelige spørsmålet blir da: Hvis man som Høyre ikke vil kutte i tjenestetilbudet og har en naiv tro på at «digitalisering» og investeringer i omsorgsboliger skal løse et akutt problem; hvor skal pengene komme fra?

Frogn kommune risikerer om få år å bli satt under statlig styring med krav om dramatiske kutt i tjenestetilbudet fordi vi har brukt opp disposisjonsfondet vårt på håndtering av budsjettmessige underskudd. Vi er derfor nødt til å endre kursen radikalt. Vi må gjøre tøffe valg og vi er helt nødt til å kutte i tjenestetilbudet. Vi må da lytte godt til innbyggere, ansatte og de som representerer dem og slutte å si at dette kommer til å gå over av seg selv.

MDG mener at styringspartiet Høyre må være med på de vanskelige valgene om veien videre. Uten en realistisk tilnærming til de utfordringene vi står overfor vil alt bli enda verre.

Av Henrik F. Mathiesen, reptesentant i Formannskapet for Frogn MDG, Frogn