Interpellasjon – Ferdsel i strandsonen sør i Drøbak

Drøbak har en fantastisk strandsone langs Oslofjorden. Som mange vet er det en fin sammenhengende turvei fra Husvikveien i nord til Strandveien i sør. Deretter blir det vanskelig.

11. februar, 2019

Drøbak har en fantastisk strandsone langs Oslofjorden. I nord har vi Husvikveien. I sentrum har vi Badeparken, Badehusgata, Hamborgstranda, Lehmannsbrygga og Strandveien. I sør har vi Rosekollen, Torkildstranda og Skiphelle. Til sammen utgjør dette et fantastisk turområde med ny og gammel arkitektur, store gamle trær, sandstrender og svaberg i skjønn forening.

Som mange i kommunestyresalen vet er det en fin sammenhengende turvei fra Husvikveien i nord til Strandveien i sør. Deretter blir det vanskelig. Noen grunneiere hindrer ferdsel og kommunen har godkjent byggverk som gjør det umulig å ferdes der. Resultatet er lange omveier for den som ønsker å gå fra Sprostranda til Løkkedal og videre til Torkilstranda, Elleskjær og Skiphelle.

Dessverre er det ikke mulig å gå Strandveien ned Johanne Dybwads vei og videre til Rosekollen og Løkkedal. Nederst i Johanne Dybwads vei står det et skilt med teksten privat område og sporene etter den gamle kyststien som Drøbaks urinnvånere kjente og brukte er borte.

Dessverre er det satt opp et gjerde som hindrer en å gå 100 meter fra den offentlige brygga på Løkkedal og bort til Torkildstranda. Man må nå gå omveien på en kilometer opp til Elleveien og ned til Torkild.

Dessverre hindres ferdsel forbi den fredede tåkeklokka mellom Torkildstranda til Elleskjær med gjerder, murer og grillplasser. Det er også oppført et skilt om privat eiendom.

Det er i dag dessverre ikke umulig å gå fra Elleskjær til Skiphelle via Fyrveien som følge av bryggeanlegg, gressplener og innkjørsler. Man må derfor følge veien fra Elleskjær helt opp til Elleveien og ned igjen til Skiphelle langs jordene der. Dette er en omvei på 1,5 kilometer.

Noen av det aller beste Drøbak kan tilby finner vi på svabergene på Torkild, Elleskjær og Skiphelle. Det er så synd og unødvendig at man ikke kan gå turer mellom disse friområdene uten å måtte opp på hovedveien langt og høyt utenfor strandsonen.

Hva kan ordfører, kommunestyret og administrasjonen gjøre for at vi skal få en mulighet til å bevege oss i strandsonen hele veien fra Vindfangerbukta til Skiphelle? Hva er de konkrete utfordringene ved å håndheve retten til fri ferdsel på denne strekningen?

Forslag fra MDG: Rådmannen kommer tilbake med en sak om ferdsel i strandsonen fra Strandveien til Skiphelle.