Interpellasjon – Status for miljøtiltak på kunstgressbanene i Frogn

Gjennom lokalavisen er det kjent at DFI planlegger å legge ut kunstgress på Folkvang. MDG ber om en redegjørelse fra ordfører om status i oppfølging av vedtak fra møte i Formannskapet i august 2019. I dette møtet ble det vedtatt at Frogn kommune skal kartlegge mulige miljøskader fra kunstgressbanene og utvikle en handlingsplan for å stoppe tap og spredning av gummigranulat.

4. juni, 2020

Forslag til punktvis avstemming:

  • Idrettslaget gis ikke tillatelse til å legge det gammelt kunstgress på Folkvang inntil
    • 1. Det er iverksatt sikringstiltak for å hindre tap og spredning av gummigranulat og kunstgress fra alle kunstgressbanene i Frogn.
    • 2. Det er gjennomført en kartlegging av mulige miljøskader på jord og vassdrag i nærområdene til de etablerte kunstgressbanene i Frogn
    • 3. Det er laget et kostnadsoverslag for eventuell opprydding i forurensning i jord og bekkedrag nær de etablerte kunstgressbanene i Frogn.
    • 4. Det er lage et kostnadsoverslag for destruksjon av nåværende kunstgressdekker
    • 5. Punktene beskrevet over har vært gjenstand for politisk behandling i styrer, råd og utvalg.

Begrunnelse:

I fjor sommer ble banedekket på Seiersten byttet ut i forbindelse med rehabilitering av systemet med undervarme. Deler av det gamle kunstgresset ble flyttet til Høiås. DFI har nå sikret seg finansiering til å legge restene av dette dekket på Folkvang hvor det har vært lagret siden i fjor. Miljødirektoratet anser kunstgressbaner som miljøfarlig avfall og skal håndteres deretter. En 11-bane inneholder omlag 5000 bildekk i tillegg til kunstgress, gummiplater og grus.

Undersøkelser gjennomført av TV2 i fjor sommer viser at en kunstgressbane har levetid på 13 år med god drift. Forsvarlig destruksjon av banedekket koster rundt 300,000 kroner. I Frogn har vi valgt å legge ut banedekket fra Seiersten på Høiås og gradvis erstatte innfyllet med grus. Hva slags konsekvenser denne løsningen har for levetid og muligheter for forsvarlig gjenvinning virker ikke kjent. Det ligger mengder med gummigranulat i jorda i utkanten av banene i Frogn. På Høiås er det ennå ikke satt inn fysisk skille mellom kunstgressbane og området forøvrig. Filtre som skal fange opp granulat i avløpskummene er ikke montert. På Seiersten er det ennå ikke montert plater som skal hindre spredning av granulat ned Side 2 av 3 mot barneskolen.

Adkomstområdene til alle banene mangler fremdeles rister og børster der spillerne kan bli kvitt granulat fra sko og klær. Alt dette er tiltak som skal gjennomføres i henhold til gjeldende forskrift. MDG er glade for at idretten er på vei tilbake til Folkvang. Men en tillatelse kan ikke gis før vi har fått på plass tiltak som hindrer spredning av mikroplast i banenes nærområder og forstår de økonomiske og miljømessige utfordringene ved å drifte dem.

Forslagstiller: Henrik Mathiesen, Frogn MDG