Tema: Frogn MDGs politikk for eldre

Det er på mange måter godt å vite at vi er en attraktiv kommune å bli gammel i. Og at det virker som om de aller fleste eldre trives. Vi har et stort kulturtilbud, en masse frivillige organisasjoner og aktiviteter, aldeles fantastiske parker og naturområder, samt Bølgen med mange fasiliteter for ulike fysikalske behov. Vi har dessuten et moderne og brukertilpasset sykehjem og godt tilpassede omsorgstjenester, samtidig som vi har prioritert investeringer i omsorgsboliger de siste årene. Etter hvert som byutviklingsplanen på Seiersten, Ullerud og Dyrløkke realiseres, vil det også komme en rekke leiligheter som vil være tilpasset livet til seniorer med ulike behov og forventninger til en god, enkel og trygg alderdom.

De eldre i Frogn er en viktig ressurs for lokalsamfunnet. Med flere eldre i kommunen vår er det avgjørende at kommunen klarer å ivareta den ressursen de eldre er. Eldre med fysiske eller psykiske utfordringer må få hjelp tilpasset sitt behov, men også mulighet til å bidra med det de kan.

Det har over tid vært planlagt og jobbet godt for at kommunen skal kunne tilby gode tjenester for eldre. Det tenkes på oppfølging i alle livets faser og situasjoner der en trenger omsorg. På samme tid er det store utfordringer for en mellomstor kommune som Frogn å imøtekomme alle behovene og forventningene. Det vil bli mange eldre på kort tid. Og det er begrenset med inntekter, samtidig som det er mange andre hensyn som skal ivaretas.

I MDG er vi opptatt av å langsiktig planlegging. Vi jobber for å få nok penger, bygninger og personalressurser til å kunne tilby gode boliger, helse- og omsorgstjenester og gode aktivitetstilbud for alle de som bor her og som vil flytte hit i årene som kommer. Pengene vil nødvendigvis og komme fra skatter og avgifter og statlige overforøringer. Men disse vil ikke være nok til å gjøre noe annet enn å vise klokt måtehold i investeringer og nivå på tjenestene vi produserer.

På samme tid har vi ambisjoner. Frogn skal være en attraktiv kommune å bli gammel i. Vi vil utvikle forvaltningen i tråd med forskning kunnskapsutvikling innen eldreomsorg. De ansatte i eldreomsorgen skal vite at vi satser på dem med tilbud om utdannings- og kompetanseløft og hele stillinger dersom de ønsker det. Og vi vil ha et fokus på at de som jobber i utsatte og krevende posisjoner ikke ødelegger seg eller sliter seg i ut. Vi vil fokusere på effektiviseringstiltak og tilbud som kan gi mer rom for omsorg og mer kvalitet i tjenestene vi tilbyr. For å få til dette må vi samarbeide på tvers av kommunegrensene. Og vi vil bruke ressurser i kommunen, frivillige organisasjoner og blant folk flest til å fylle arenaer som kulturhuset Smia, Drøbak kino, Eldresenteret, Badeparken og Bølgen med aktiviteter som bidrar til trivsel, glede, opplevelser og samvær.

Skal vi skape aktivitet og samvær trenger vi et lokalt kollektivt transportnett som bringer sammen folk på en mest mulig effektiv måte. Vi ønsker tilbringertjenester i samarbeid med Ruter, drosjenæringen og frivillige som senker terskelen for å be om og betale for slike tjenester. Vi trenger også en sterk frivillighetssentral og frivillige organisasjoner som bringer folk sammen.

Et av MDGs store prosjekter er å skape møteplasser der unge, middelaldrene og gamle møtes for å gjøre ting sammen uten at det krever for mye av dem som kommer. Vi ser for oss kafeen på Ullerud, Biblioteket og kinoen som samlingspunkt for sosiale aktiviteter og prosjekter på tvers av generasjoner. For å få til dette trengs det nytenking og innsats. Får vi det til vil vi gjøre Frogn ennå mer attraktivt å vokse opp og bli gammel i.

Frogn MDG vil:

  • At Frogn kommune søker tilgjengelige tilskudd for økt rekruttering av sykepleiere og helsefagarbeidere.
  • At kommunen deltar i interkommunale nettverk for utviklings- og forskningsprosjekter innen folkehelse, og søknader om forskningsmidler som kan styrke omsorgen og gjøre arbeidsplassene enda mer attraktive.
  • Støtte opp om frivillige og ideelle aktører som gir verdifulle bidrag til omsorg og aktivitetstilbud for eldre og pleietrengende.
  • Sikre interkommunalt samarbeid om dagaktivitetsplasser.
  • Sikre at kommunen jevnlig følger opp og kartlegger, forebygger og behandler underernæring hos syke og eldre i institusjoner og hjemmebaserte tjenester.
  • Sikre stabilitet i bemanning innen eldreomsorg.