Tema: Tettstedsutvikling i Drøbak og Nordre Frogn

I pressområdene rundt hovedstaden er en gjennomtenkt bolig- og arealutvikling avgjørende for å sikre et medmenneskelig samfunn med nok boliger for alle innenfor naturens tålegrenser.

 

Miljøpartiet De Grønne satser på lokal kollektivtrafikk, trygge gang- og sykkelveier, nærsentre, miljøvennlig bygging, gode felles uterom og vern av både marka og nærnatur.

 

5. august, 2023

Den vedtatte Byutviklingsplanen for Seiersten, Ullerud og Dyrløkke legger til rette for et større boligmangfold med god kollektivdekning og bruk av gang/sykkel til daglige gjøremål. Den sikrer muligheter for bærekraftig befolkningsvekst og byutvikling. Kommunen må fortsatt være en aktiv planlegger med god innbyggerdialog for å sikre en grønn transformasjon av Ullerudsletta. Planene for utvikling av et nytt boligområde ved Dal skole kan bidra til rimelige boliger i et attraktivt område av kommunen. Men det er viktig at planen ikke utvides i forhold til hva vi har bestemt og at boligene kobles til det offentlige vann- og avløpsnettet.

Fortetting av eksisterende boligbebyggelse beslaglegger store arealer og gir høy bilbruk med støy og forurensning. Mange fortettingsprosjekter er realisert uten en større forståelse av konsekvenser for trygg trafikkavvikling, brannsikkerhet, miljø og trivsel i områdene rundt. Store deler av de etablerte boligområdene nord og syd for Drøbak mangler fortau, stier og smett som sikrer trygge skoleveier. Veiene er trange og gjør det krevende å tilpasse boligområdene til nye krav omkring brannsikkerhet og håndtering av overvann. For å forhindre unødvendig arealbruk og legge til rette for mest mulig miljøvennlige transportløsninger vil vi prioritere transformasjon av allerede bebygde næringsområder. Fortetting i eksisterende boligområder må være forsiktig. Bevaring, etablering og restaurering av grønne lunger innenfor bebyggelsen er en viktig del i dette. Det samme er å ruste de
spredtbygde boligområdene for klimaendringene som kommer.

Plan- og byggesaksbehandling i Frogn er krevende. Regionen vår opplever sterkt utbyggingspress samtidig som vi forvalter viktige historiske kulturmiljøer, en lang strandsone, noen av landets beste landbruksarealer og naturområder med stor verdi både for friluftsliv og naturmangfold lokalt, regionalt og nasjonalt.

Den nye markagrensen og hensynssonene i jordbrukslandskapet og åssidene langs fjorden er viktig skritt for å sikre at veksten i boligområdene suppleres med sterkere vern av naturen.

MDG vil:

  • Få til en ny attraktiv bygate langs Ullerudsletta med mange flere innbyggere i Frogn.
  • Lette presset mot Gamle Drøbak som utviklingsområde og bidra til bevaring av nasjonale
    verneverdier.
  • Gjenbruk og fortetting av arealer som allerede er utsatt for menneskelige inngrep, herunder
    stans av naturtapet og gjenoppbygging av en rik, robust og mangfoldig natur.
  • Øke muligheter for å gå, sykle og bruke kollektivtransport på en trygg og effektiv måte.
  • At all byplanlegging og beredskapsplanlegging tar hensyn til et mer ekstremt vær, for
    eksempel gjennom brannsikringstiltak i den tørkeutsatte skogen langs fjorden og etablering
    av trygge flomveier. Prioritere god planlegging på overordnet nivå og være restriktiv til
    dispensasjoner i enkeltsaker.
  • At kommunen samarbeider – og ikke konkurrerer – med andre kommuner og regioner om
    arealplanleggingen.
  • Trekke tilbake områdeplanen for Kolstad så snart som mulig etter hva som er mulig i henhold til inngåtte utbyggingsavtaler.