Interpellasjon: Trafikksikkerhet og risiko- og sårbarhetsanalyser i Gamle Drøbak

I kommende kommunestyremøte den 4. september har Frogn MDG sendt inn en interpellasjon med to spørsmål til ordfører med tema trafikksikkerhet og risiko- og sårbarhetsanalyser i Gamle Drøbak.

 

17. august, 2023

Du finner hele interpellasjonen, sammen med alle andre dokumenter til kommende kommunestyre, på kommunens hjemmesider og også gjengitt under:

 

Trafikksikkerhet

Vi er alle rystet over trafikkulykken i Torggata 23. juli. Vi ønsker å meddele vår dypeste medfølelse for alle involverte. Vi håper inderlig at dette ikke skaper varige problemer for de som ble rammet og de som ble vitne til det som skjedde.

Den konkrete tragiske hendelsen som oppstod i Torggata i forrige uke kunne skjedd andre steder i Drøbak og på andre tidspunkt i døgnet. Men den oppstod på et tidspunkt da det var svært mange mennesker samlet i bykjernen.

Som kommunestyret vet har MDG lenge jobbet for å begrense biltrafikken i Drøbak sentrum med sikte på større trivsel og mer trygghet for tilreisende, fastboende og lokalt næringsliv. Vi mener at handelsstanden vll ha stor nytte av et bysentrum med mindre biltrafikk dersom vi informerer godt og skaper gode og effektive tilbringersystemer fra parkeringsområdene utenfor.

Kommunestyret har lenge vært kjent med at de trange gateløpene gir en viss sannsynlighet for at det kan oppstå trafikkulykker i Gamle Drøbak. Kommunestyret er også vært kjent med at det er svært mange – og stadig flere – som besøker byen vår, spesielt om sommeren og i helgene på våren og om høsten. Til sammen har dette over tid skapt økende utfordringer med tanke på trafikksikkerhet.

Vi har heldigvis vært forskånet for ulykker i sentrumsgatene og trange tilførselsveier som Jørnsebakken og Husvikveien i mange år. Men kombinasjonen av stadig flere biler og motorsykler i kombinasjon med flere sykler og fotgjengere øker sannsynligheten for at store og små alvorlige ulykker kan skje.

MDG viser til at Rådmannen i kommunestyresak 35/18 til møtet i kommunestyret 7. mai 2018 foreslo en prøveordning om å stenge Torggata for gjennomgangstrafikk i sommerhalvåret. Vil ordfører sette opp denne saken til fornyet behandling med sikte på å få vurdert og eventuelt iverksatt prøveordninger og tiltak for økt trafikksikkerhet i Gamle Drøbak neste sommer?

Risiko og sårbarhetsanalyse

I løpet av det siste året har det vært tre større branner i kommunale boliger i Drøbak. MDG ønsker i lys av dette en gjennomgang av Risiko- og sårbarhetsanalysene som omhandler brann. Kan ordfører sette en slik sak på dagsordenen ved første og beste anledning?

I lys av den tragiske ulykken i Torggata 23 juli ønsker vi også en gjennomgang av risiko- og sårbarhetsanalysene som omhandler tilgang til evakuering fra ulykkessteder. Kan ordfører sette en slik sak på dagsordenen ved egnet anledning?

Forslagsstiller: Henrik F. Mathiesen
På vegne av Frogn MDG