Vår helse påvirkes i stor grad av hvordan vi bygger opp samfunnet vårt. Det gjelder ikke minst det som er oss aller nærmest, nemlig familie, nabolag og lokalsamfunn. Her har vi lokalpolitikere ansvar for viktige helsepolitiske områder som barnas oppvekstvilkår, og hvordan vi utformer byen og tettstedene våre. Et helsefremmende lokalsamfunn må gi mennesker tid til hverandre, ha gode offentlige møteplasser for sosialt samvær, stimulere til fysisk aktivitet og redusere utslipp av helseskadelige stoffer.
Det finnes eldre med masse energi og pågangsmot, og unge som sliter både fysisk og psykisk. Vi tror det er mye å hente i et samfunn der sosiale nettverk og aktiviteter på tvers av alder kan bidra til å redusere behovet for offentlig hjelp. Vi ønsker f.eks.en forsøksordning med helsestasjon for ungdom på kveldstid på Ullerud Helsebygg. Gjerne i kombinasjon av Ungdomscafé slik som MDG tidligere har foreslått.
Vi vil involvere innbyggerne, vise fagfolkene tillit, og bidra til utstrakt samarbeid på tvers av sektorer og kommuner. God helsepolitikk er f.eks. ofte god klima- og miljøpolitikk.
Mange tenker også på samferdsel, infrastruktur og arealpolitikk som “harde” politikkområder og verdier. Men god kollektivtrafikk er f.eks. viktig for å utjevne sosiale forskjeller og sikre at unge og eldre uten førerkort eller bil kan ta like mye del i samfunnet som de som har bil. MDG ønsker forsøk med «dør-til-dør-transport” i hverdagen slik det er mulig for flere å komme seg til matbutikken eller besøke venner og familie.
God kollektivtrafikk krever en tilstrekkelig kompakt by som ikke sprer innbyggerne ut over store områder. Byspredning gjør kollektivdekning vanskelig og bygger ned de viktige grønne lungene i lokalmiljøet. Derfor er det så viktig for både folkehelse og miljø at vi får til en ny, grønn, urban bydel i Drøbak langs Ullerudsletta, og ikke prioriterer en nedbygging av marka og Kolstad. Her må kommunen og politikerne jobbe aktivt for å sikre flere små leiligheter, leiligheter med livsløpsstandard, og flere leiligheter med muligheter for leie og kollektivt eierskap.
Sist men ikke minst må vi sikre at vi henger med i utviklingen knyttet til helseteknologi og digitalisering innen helse og omsorg. Men det er utrolig viktig at dette gjennomføres med mål om økt kvalitet og trygghet, og ikke blir et middel for å redusere bemanning. Dersom teknologien gir helsepersonell mer tid til å gi støtte og omsorg har vi kommet en god bit på vei mot et mer moderne helsevesen.