- Sekker for rydding og informasjon om hvor dere kan sette fra dere sekkene kan dere få på Servicetorget på Frogn Rådhus (telefon 64 90 60 00), eller dere kan lese mer om det her. Da kan dere bli med på Kystlotteriet samtidig.
- Bruk hansker! Det er lett å skjære eller stikke seg på ting når man leter.
- Sand, gress, tang og tare kan få bli på stranda og kastes ikke sammen med plasten.
- Tilpass letingen etter deltakernes evne. Det kan være glatt og bratt mange steder.
- Husk at plasten må tas med til avtalt leveringssted når dere er ferdige :-).
- Rydd gjerne på holmer og skjær helt tidlig på våren, eller om høsten etter at hekkingen for sjøfugl er over og fugleungene har blitt større. Da hjelper du til for neste års hekkeperiode. Husk at mellom 15. april og 15. juli er det ulovlig å gå i land i naturreservat eller nærme seg fugleområder langs hele kysten, så fuglene skal få hekke i fred.
- Meld deg på i Rydde (https://ryddenorge.no/), da kan du fortelle hvor du har vært, opprette aksjoner og rapportere hva du har funnet!
- Det er ofte mye fiskeredskaper som rester av garn, bøyer, kasser, plastkanner og hansker å finne, men også masse q-tips, godtepapir, korker og brusflasker. Det finnes også noe isopor fra byggeprosjekter og flytebrygger.
- Vær oppmerksom på at det er en (liten) risiko for å finne ampuller med farlig blåsyre. En ukjent mengde med slike ampuller ble dumpet i Oslofjorden sammen med masse ammunisjon etter krigen. Tyske soldater hadde med seg slike i strid for å teste om det var nervegass i luften rundt dem. Ampullene er små glassrør omtrent 6 cm lange. Intakte varianter inneholder som regel to glassperler og stoffer som minner om et sigarettfilter. Finner man slike bør man ringe Giftinformasjonen 22 59 13 00 om råd.
- Dere vil ofte finne firkantede og runde plastbiter med gitter. Dette er såkalte «bioreaktorer» som brukes i biologiske renseanlegg. Barn i Drøbak kaller dem for makaroni… Store mengder med slike har sluppet ut ved større uhell fra renseanlegg i ytre Oslofjord rundt 2016. Renseanlegget i Frogn bruker ikke slike bioreaktorer.
- Dere vil også ofte finne gule tykke plasttråder som er kanskje 20 cm lange. Dere vil også finne oransje og blå tynne plasttråder som er kanskje 5 cm lange. Disse stammer som regel fra utfyllingen av Moss havn med sprengmasser rundt 2016. De gule trådene er sprengtråd. De røde og blå trådene er armeringsfibre som skal styrke betong.
Plast i havet
Plast i havet er et stort problem som krysser alle kommune- og landesgrenser og der vi virkelig er avhengig av samarbeid og innsats på alle nivå for å kunne gjøre en forskjell. I Frogn kommune er det mange som ønsker å bidra med å fjerne plast fra strender og svaberg, før det ender opp i havet. Her følger litt praktisk info, noen råd og litt kildekunnskap.